Înscrierea la facultate în România după finalizarea liceului în străinătate

Dacă te-ai hotărât să te înscrii la facultate în România și ești absolvent de studii medii din străinătate, ai de parcurs câțiva pași pentru recunoașterea și echivalarea diplomei de bacalaureat sau a actului echivalent. Reține că trebuie să parcurgi acești pași din timp, căci adeverința de echivalare eliberată de Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor se eliberează în 30 de zile.

În vederea obținerii echivalării diplomei de bacalaureat sau a actului echivalent, trebuie depus la registratura sediului CNRED un dosar care să cuprindă:

-copie după diploma de studii medii și foaia matricolă sau actul din care rezultă parcursul școlar dacă actul este în engleză, franceză, italiană sau spaniolă

-traducere legalizată pentru actele de mai sus dacă actul este în altă limbă străină.

-alte documente: adeverință de promovare a examenului de bacalaureat din Italia, Pruebas de Aptitud din Spania, adeverința pentru examenele naționale din Grecia, adeverință emisă de Verket för högskoleservice din Suedia, Scholastic Aptitude Test sau ACT din SUA, etc.

– actul de identitate și dovada schimbării numelui, dacă este cazul.

Găsiți toate aceste informații pe site-ul Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, frumos și clar explicate.

De reținut!

  1. Actele emise în engleză, franceză, italiană, spaniolă nu trebuie traduse și legalizate. Nu este nevoie de exces de zel și de teama că nu vă vor fi primite actele. Am avut clienți cărora le-am spus că nu sunt necesare traducerile, dar au insistat să le facă. Sunt bani pierduți până la urmă.
  2. Pentru autentificarea actelor de studii medii emise din Italia, Grecia, Spania, Portugalia și Cipru, acestea trebuie să aibă aplicată și apostila de la Haga. Actele provenite din alte state memebre ale Convenției de la Haga, NU au nevoie de apostila.
  3. Pentru autentificarea actelor de studii medii emise de state pentru care este valabilă supralegalizarea, acestea trebuie să fie supralegalizate în prealabil, pe actele în limba străină, sau să fie însoțite de adeverința de autenticitate emisă de autoritățile competente din statul emitent.
  4. Actele provenite din Republica Moldova trebuie însoțite de adeverința de autenticitate de la Ministerul Educației din statul emitent, cu excepția diplomelor care pot fi verificate prin portalul online al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

După obținerea echivalării diplomei de studii medii, tot ce trebuie să faci este să urmărești actele necesare pentru înscrierea la facultatea dorită.

Nu mai este niciun secret pentru nimeni, la unele facultăți se intră ușor, la altele este concurența mare și etapele de admitere mai exigente.

Oriunde te decizi să te înscrii, îți doresc succes!

Cristina Ciocoiu

Share This:

Be the first to comment on "Înscrierea la facultate în România după finalizarea liceului în străinătate"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*