Afla ce este supralegalizarea/apostilarea si in ce situatii este fiecare necesara

supralegalizare si apostilare

Pentru cei care se vor afla in situatia necesitatii unei supralegalizari sau apostilari, astazi ne propunem sa dezbatem acest subiect. Afla cum, de unde si in ce situatii ai putea sa ai nevoie de asta. Dar mai intai de toate sa definim termenii, pentru o mai buna intelegere.

Supralegalizarea

Concret, supralegalizarea se refera la dovada asupra unui act notarial ca acesta este oficial si veridict. Se demonstreaza ce calitate are semnatarul, precum si identitatea sigiliului sau a stampilei. O astfel de actiune se realizeaza de catre organele competente. Va fi necesara pentru folosirea unui act pe teritorii ale statelor ce nu fac parte din Conventia de la Haga si fata de care Romania nu are tratat bilateral de recunoastere a actelor.

Trebuie stiut ca o astfel de procedura este diferita de apostilare. Actele ce se vor supralegaliza sunt de regula acte originale, copii legalizate sau traduceri. Sunt si cazuri in care un act va avea nevoie de a fi vizat de autoritatile competente, pana a fi supralegalizat.

In timp ce unele nu pot si nu trebuie sa fie supralegalizate, altele nici nu au nevoie de asta. Iata lamuriri:

  • Nu se vor supralegaliza, ci se or apostila actele ce se vor folosi in state parte din Conventia de la Haga.
  • De supralegalizare nu se pune problema nici cand vine vorba de acte originale sau traduse de stare civila ce au acel format vechi, adica actele emise inainte de 1998. Acestea se pot schimba la primaria de care apartine fiecare, prin predarea celor vechi, plata unei taxe conform regulilor de refacere a actelor, cu completare de cerere tip. Cum nu este o obligatie impusa, nu toata lumea a preschimbat formatul acestor acte.
  • Nici actele emise de alte state nu se vor supralegaliza pe teritoriul tarii noastre. Supralegalizarea se aplica numai pentru acte emise in tara.

 

Desigur, cel interesat de aceasta procedura trebuie sa se intereseze unde se claseaza tara in care doreste sa foloseasca un act supralegalizat. In acest sens, se pot gasi online listele tarilor ce fac parte din Conventia de la Haga. Astfel, se va sti ca in astfel de cazuri este nevoie doar de apostilare. Vezi ®aici.

Apostilarea

Conventia de la Haga a simplificat procedura de supralegalizare a actelor folosite pe anumite teritorii straine. Aceasta a fost incheiata in data de 5 octombrie 1961. Din 2001 si Romania face parte din aceasta conventie, alaturi de alte 64 de state semnatare.

Asa cum s-a explicat in randurile de mai sus si printr-o simpla comparatie de caz, ne dam seama ca apostilarea este necesara pentru actele ce se folosesc in tari membre ale conventiei mai sus amintite. Pentru orice act ce are aceasta apostila se aplica imediat recunoasterea oficiala si se va putea folosi in orice alta tara semnatara a Conventiei de la Haga. Cu alte cuvinte, daca s-a realizat o data apostilarea, nu va mai fi nevoie si alta data, chiar daca actul se va folosi in alta tara, semnatara de asemenea a aceleiasi conventii.

Se poate cere traducerea acestuia? Cu siguranta ca da, caz in care demersul implica mai multi pasi: se realizeaza apostila pe actul original, in limba romana. Se va traduce in limba dorita, de catre o persoana autorizata, cu tot cu apostila. Apoi, semnatura acelui traducator se va legaliza, la notar, dupa care se aplica apostila pe traducerea legalizata.

Desigur ca, pentru cei care stiu ca au nevoie, va exista deja un bagaj de informatii. Insa biroul nostru de traducere, prin experienta acumulata, va sti desigur sa va indrume si sa va ajute sa duceti la bun sfarsit traducerea necesara.

Share This:

Be the first to comment on "Afla ce este supralegalizarea/apostilarea si in ce situatii este fiecare necesara"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*