Declarație pentru ieșirea cu copilul din țară

Ești părintele copilului și vrei să ieși cu copilul din țară fără celălalt părinte sau ești bunica, o altă rudă sau poate chiar un prieten de-al părinților? Ai nevoie de o declarație pentru a putea scoate copilul din țară.

Orice notar public știe că trebuie să specifice datele de identificare ale copilului și ale părinților, ale persoanei care însoțește copilul, date cu privire la perioada călătoriei și la țara sau țările în care se călătorește. De asemenea trebuie menționat dacă minorul urmează să fie încredințat cuiva sau dacă se reîntoarce cu însoțitorul după perioada respectivă.

Nimic complicat până aici. Unul dintre părinți sau chiar ambii părinți merg la notar și fac o declarație prin care își dau acordul cu privire la călătoria minorului cu persoana însoțitoare.

Atenție! Poliția de frontieră solicită, în cazul în care copilul este însoțit de o persoană fizică majoră, alta decât unul dintre părinți, pe lângă declarațiile de acord ale părinților, și certificatul de cazier judiciar al însoțitorului. Pentru mai multe detalii puteți accesa direct site-ul poliției de frontieră a României.

Când se complică lucrurile? Atunci când părintele/ părinții nu sunt în țară să poată face declarația, cum este cazul multor copii care au rămas în țară cu bunicii și vor să meargă în vacanță la părinții lor.

Ce trebuie făcut? Părintele/părinții trebuie să meargă la un notar în țara în care se află și să dea respectiva declarație de acord cu privire la efectuarea călătoriei în străinătate a copilului. Declarația se traduce apoi în limba română, pentru că este folosită la punctul de trecere al frontierei românești, astfel încât actul trebuie să fie în limba română. Declarația dată în străinătate trebuie să aibă și apostila de la Haga, dacă statul este semnatar al Convenției de la Haga, sau să fie supralegalizată, dacă statul în care se dă declarația nu este semnatar al Convenției. Întrebați notarul care vă face declarația unde se poate apostila sau supralegaliza actul, sau poate se ocupă chiar el de acest serviciu.

Apostila se pune doar în statul în care se dă declarația, nu se poate pune în România, dacă de exemplu aceasta a fost emisă în Italia.

Mai mult, dacă se călătorește cu avionul, declarația/ declarațiile ar trebui traduse și în limba statului în care se ajunge, căci îi va fi probabil necesară la punctul de control al țării de destinație. Pașaportul sau certificatul de naștere al copilului nu trebuie traduse, întrucât sunt emise în format trilingv și chiar dacă sunt folosite în state în care se vorbește o altă limbă străină, actele de identitate sunt recunoscute ca atare.

Declarațiile trebuie prezentate în dublu exemplar poliției de frontieră care oprește o copie după acte. Așadar, să aveți actele în original și în copie.

Vă doresc călătorie plăcută, cu toate actele în regulă!

Cristina Ciocoiu

Share This:

Be the first to comment on "Declarație pentru ieșirea cu copilul din țară"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*